Gids voor autoverhuurbedrijven in Costa Rica 2015

Gids voor autoverhuurbedrijven in Costa Rica

Tariefvergelijkingen voor 2015

Autohuur in Costa Rica is een kans om de afgelegen stranden en rustige hoekjes van dit adembenemend mooie land te verkennen. Reis zonder de beperkingen Cars A2Z van de dienstregeling van het openbaar vervoer en met vrijheid tijdens groepsreizen. Voor de onvoorbereide reiziger; de kosten en services van autoverhuur kunnen echter een grove schok zijn en een klap voor dat vakantiebudget.

Het huren van een voertuig voor uw vakantie zal waarschijnlijk het duurste deel van uw budget zijn, dus het begrijpen van de voorwaarden en het managen van verwachtingen is erg belangrijk. De onderstaande informatie is niet bedoeld als een uitputtende handleiding, maar zou u op weg moeten helpen naar een weloverwogen beslissing voor uw autoverhuurbehoeften in Costa Rica.

Waarom is autoverhuur zo duur?

Bezoekers van buiten Costa Rica worden vaak verrast door de kosten van autoverhuur. Hoewel hotelkamers, restaurantrekeningen en rondleidingen lager zijn dan de prijzen die thuis worden betaald, kan het vreemd lijken dat autoverhuur duurder zou moeten zijn.

Er zijn twee eenvoudige redenen voor deze hoge kosten:

Alle voertuigen in Costa Rica worden geïmporteerd en er wordt belasting geheven. Door deze zware belasting zijn de aankoopkosten van een voertuig hoger dan in andere geïndustrialiseerde landen. Er zijn enkele autoverhuurbedrijven die oudere voertuigen huren om hun kosten te verlagen.

De kosten van de verplichte verzekering (zie hieronder).
Factoren die van invloed zijn op de kosten van autoverhuur

• Verplichte verzekering

Een WA-verzekering, ook wel bekend als TPI, PDW (Partial Damage Waiver), SLI (Supplementary Liability Insurance) en andere afkortingen, is een wettelijke vereiste. Autoverhuurbedrijven moeten de klant kosten in rekening brengen voor deze dekking, wat al dan niet duidelijk kan zijn in de offerte die de klant heeft ontvangen.

De verzekering zelf is niet het probleem. Veel andere landen eisen immers dat autoverhuurders een verplichte verzekering betalen; waaronder: Nieuw-Zeeland, Italië en Mexico, evenals een aantal Amerikaanse staten, zoals Californië. Het probleem dat twist veroorzaakt in Costa Rica is dat deze kosten niet altijd duidelijk worden weergegeven op de website van de autoverhuurder of in een offerte. Klanten ontdekken dan bij aankomst de extra kosten van hun huur.

De kosten van een verplichte verzekering variëren van bedrijf tot bedrijf en zijn ook afhankelijk van de autocategorie die wordt gehuurd. De kosten voor een kleine sedan kunnen zo laag zijn als $ 12 per dag, terwijl een premium 4×4-voertuig maar liefst $ 25 per dag kan kosten voor verzekering. Dit komt bovenop de huurprijs.

Creditcards in Noord-Amerika bieden meestal een autoverzekering aan als een extraatje voor de creditcardhouder en dus zijn met name Noord-Amerikanen gewend om bovenop de huurkosten een verzekering te moeten betalen. Geen enkele creditcard dekt deze verzekeringsvereiste echter.

Vraag wel of de gegeven offerte een WA-verzekering omvat en controleer de prijzen op de website van de autoverhuurder.

• Vrijwaring ongevallenschade

Dit is geen verzekering, maar een vrijstelling. Het basisniveau wordt geleverd met een eigen risico dat varieert, maar kan oplopen tot $ 1.500. Voor een hoger dagtarief kan een CDW zonder eigen risico worden gekocht om de huurder te ontlasten van enige financiële verantwoordelijkheid in geval van schade aan of diefstal van het voertuig.

Veel huurders verkrijgen hun CDW via hun creditcard. Het is echter vermeldenswaard dat de verantwoordelijkheid voor het indienen van een verzekeringsclaim bij de klant ligt en niet bij de autoverhuurder. Sommige huurders kunnen ervoor kiezen om extra interne dekking aan te schaffen om deze verantwoordelijkheid te vermijden.

Er zullen autoverhuurbedrijven zijn die hun eigen dekking hard verkopen door gemoedsrust te garanderen, maar uiteindelijk is dit de beslissing van de huurder. Het is de moeite waard eraan te denken dat werknemers van autoverhuurbedrijven, net als in andere delen van de wereld, soms commissie verdienen voor de verkoop van verzekeringen.

Als de creditcard van de klant geen CDW biedt, moet de klant deze interne dekking aanschaffen.

Autoverhuurbedrijven hebben een schriftelijk bewijs nodig dat de creditcard van de klant CDW verstrekt. Vraag de autoverhuurder naar de exacte details van wat ze nodig hebben en in welke vorm. Sommigen accepteren een doorgestuurde e-mail van de creditcardmaatschappij, maar anderen vragen misschien om een gedrukt exemplaar dat op het moment van verhuur moet worden getoond.

• Borg

Het vereiste aanbetalingsbedrag hangt af van het feit of de klant ervoor kiest om de eigen CDW van de autoverhuurder te gebruiken of deze dekking via een creditcard neemt. Verwacht een veel hogere aanbetaling te betalen als de interne CDW wordt geweigerd. De borg kan ook afhankelijk zijn van het gehuurde automodel.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.